TV-gudstjenester fra Haugalandet


Nå blir det tv-sendte gudstjenester fra Tysvær kommune

 

Her fra TV Haugaland sitt opptak i Aksdal kyrkje. Foto: Katrine Eide


Søndag 4.oktober blir første gudstjeneste på TV Haugaland sendt, fra Karmel på Avaldsnes, som del av et større samarbeidprosjekt mellom alle fellesrådene på Haugalandet (Haugaland og Karmøy prosti). 

I ukene frem mot sommeren 2021 vil det bortimot hver søndag vises direktesendte gudstjenester fra en av kirkene på Haugalandet, på Tv-Haugaland. Deriblant ni stykker fra Tysvær. Første tv-sendte gudstjeneste fra Tysvær blir fra Aksdal kyrkje 15.november.

Det var 27.september Tysvær kirkelige fellesråd sammen med Den norske kirke sine menigheter i Bokn, Karmøy, Haugesund og Utsira signerte avtalen med Tv-Haugaland.
 

Karmøy kirkelige fellesråd først ut.

Da store deler av landet ble stengt ned under korona måtte folk tenke nytt. Også Den norske kirke. Når "Ola Normann" ikke lenger fysisk kunne komme i kirken, måtte kirken ut til folket. Kirker over hele landet ble digitalisert, og nettsider og sosiale medier ble den nye prekestolen.

Kirken i Karmøy var intet unntak, og begynte å sende gudstjeneste sine på Tv-Haugaland. Det viste seg at lokale gudstjenester falt i god smak hos haugalendingen. Nå følger altså kirkene i både Haugesund, Bokn, Utsira og Tysvær etter.
 

Senker terskelen

Kirkeverge i Tysvær, Eva Birkeland, er storfornøyd med satsningen. Birkeland understreker at dette ikke er ment til å erstatte en vanlig gudstjeneste, men et positivt supplement til gudstjenestene i kirken.

-Det var full respons både fra fellesrådet, ledergruppa, prester og proster, forklarer Birkeland.

Erfaringene fra Karmøy er gode, og vi vet at mange fra Tysvær har sett gudstjenestene fra Karmøy på TV-Haugaland.

-Og nå blir det enda mer lokalt.

Birkeland tror at tv`en kommer til å stå på blandt annet rundt om på sykehjemmene i Tysvær kommune. De som er gamle og syke, som ikke har anledning til å komme seg i kirka hver søndag, vil nå få et supert alternativ. 

-Vi håper at dette i tillegg også kan bidra til å senke terskelen for å delta på gudstjenester fremover, sier Eva.


Blir sending både formiddag og kveld

Birkeland selv beskriver seg som en "radiolytter", når det kommer til gudstjenester.

-Jeg like å sitte å skreller poteter søndag formiddag mens jeg hører gudstjeneste på radio, innrømmer Birkeland, som privat helst skur på tv`en om kvelden.

-Det blir det vel en forandring på nå? 

 -Nå skal gudstjenestene gå direkte kl.11. og i reprise kl.20 på kvelden, så dette skal nok jeg også få med meg, smiler en fornøyd kirkeverge.

 

 

Kirkeverge Eva Birkeland, på kontoret i Aksdal kyrkje

 

Viktig å vise det kirkelige mangfoldet

Karen Hesserberg, som er redaktør i Tv-Haugaland sier at overføring av gudstjenester, spesielt julegudstjenester, er noe de har tenkt på i staben lenge. Da kirkene i Karmøy tok intiativ til samarbeid, like før påske i år, ble det derfor mottatt veldig positivt.

-For oss ble det godt å komme i gang, og få til et opplegg på noe vi hadde hatt planer om fra før, forklarer Hesseberg

Hun sitter i bilen, sammen med kollega og kameramann, Jarl Vidar Meling, på veg for å møte statsministeren på Stord, når undertegnede ringer.

- Tv-Haugaland skal være for alle samfunnslag, så det er viktig for oss å være med å bidra her, sier Meling.

Det er få kirker som kan ta inn 200 personer under dagens regelverk, og det er altså flere som av ulike grunner ikke har mulighet til å komme seg ut på gudstjenester.

- Det er en mulighet for kirken og for oss, å vise det kirkelige mangfoldet i distriktet vårt, fortsetter Meling.


Respons fra pårørende og fra andre deler av landet

Hesseberg forteller at i 2020 er det de tv sendte gudstjenestene de har fått mest tilbakemelding på av alt de har sendt.

-Vi har fått mailer og melding på facebook fra folk som er fornøyde.

De har blandt annet fått medling fra pårørende som er glad for at slektinger på sykehjem kan sitte å følge med på lokale gudstjenester.

Men den positive responsen gjelder ikke bare lokalt skal vi tro Hesseberg

-Gode tilbakemeldinger i fra folk som er bosatt i andre deler av landet, som har sett gudstjenestene, har vi også fått, avslutter Hesseberg stolt.

 

     

Karen Hesseberg og Jarl Vidar Meling i farten.             
 

Full oversikt over hvilke datoer det blir sending fra de ulike kirkene på, kommer her så snart det er klart.

Tekst: Katrine Eide

Tilbake